top of page

Pakej Percutian Pulau Perhentian

Update

2020

Pulau Perhentian terletak 21km dari Kuala Besut, Terengganu yang terletak di kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kepulauan ini mempunyai air yang jernih dan mempesonakan dan mempunyai hidupan laut yang pelbagai banyak kelihatan di kawasan ini. Ianya terdiri daripada Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar dan terdapat pelbagai flora dan fauna yang hidup di pulau ini. Pulau ini diberi nama Pulau Perhentian kerana ianya menjadi lokasi hentian kepada kapal pedagang dan nelayan yang manjadikan pulau ini sebagai tempat perlindungan dari angin kencang serta ombak besar.


Dengan kejernihan air yang membiru, ianya pasti memukau pengunjung untuk melupakan seketika kerja dan menikmati alam semulajadi yang indah dan mempesonakan. Bagaikan berada di syurga dunia.

 

Pulau Perhentian mengalami musim angin monsoon antara November hingga Febuari setiap tahun dan kebanyakan resort ditutup untuk para pelancong. Resort dan feri dihentikan ketika musim ini kerana pada ketika ini ombak tinggi dan angin kencang membadai dengan kuat.
Waktu yang sesuai untuk mengunjungi pulau perhentian ini adalah antara bulan Mac hingga Oktober kerana cuacanya yang hangat hujan sekali sekala. Dan juga, pada ketika ini, air laut adalah tenang dan jernih menyebabkan anda dapat menikmati keindahan Pulau Perhentian yang amat cantik sekali. Dan di sinilah membuatkan banyak resort dan chalet yang menawarkan pelbagai pakej pulau perhentian dari pakej santai sehinggalah pakej diving.
 
Anda boleh memilih daripada pakej Pulau Perhentian disediakan ini untuk menginap. Kebanyakan pakej yang disediakan telah termasuk penginapan, makan, bot untuk perjalanan pergi dan balik ke jeti serta aktiviti seperti tertera di dalam itinerary.

THE BARAT PERHENTIAN RESORT

CORAL VIEW ISLAND RESORT

ARWANA PERHENTIAN RESORT

BUBU LONG BEACH RESORT

PERHENTIAN ISLAND RESORT

SHARI-LA ISLAND RESORT

SENJA BAY RESORT

NEW COCOHUT CHALET

COZY CHALET PERHENTIAN

COCOHUT LONG BEACH

bottom of page