top of page
Search
  • admin cutidipulau

Caj Tambahan Apabila Menginap di Pulau Langkawi.


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Lama dah website ini wujud untuk memberikan senarai pakej-pakej pulau yang ada untuk menjadi rujukan kepada mereka yang ingin bercuti.

Walaupun kewujudan website ini telah dibina sejak 6 bulan lepas, masih lagi admin belum habis update senarai pakej pulau yang lain yang ada juga dicari oleh para pengunjung sekelian. Tapi admin mempunyai kekangan masa dan tenaga yang terhad untuk semua itu. Namun, admin akan sedaya upaya untuk memasukkan lagi pakej-pakej yang ada di Malaysia dan sekitarnya untuk tatapan anda semua.

Ok, admin baru je baca surat khabar online di Sinar Harian hari ini (20 Jun 2016), yang mana kerajaan negeri Kedah telah menetapkan bahawa bermula 1 Julai, caj penginapan akan dikenakan kepada pengunjung Pulau Langkawi. Nampaknya, Kerajaan Negeri Kedah dah mula untuk kenakan caj tambahan kepada para pengunjung yang ingin bercuti di Pulau Langkawi nanti. Alamak, bertambahlah kos lagi lepas ni.

Adakah ianya membebankan pengguna terutamanya pelancong yang ingin bercuti di Pulau Langkawi? Berapakah cajnya? Perlu bayar kepada siapa?

Sebenarnya, caj seumpama dengannya dah lama di amalkan oleh beberapa kerajaan negeri sebelum ini terutamanya yang mempunyai kadar pelancong yang ramai mengunjungi negeri mereka. Antara yang mengenakan caj seumpama ini adalah kerajaan Negeri Melaka dan kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Adakah ianya membebankan?

Menurut daripada Kerajaan Negeri Kedah, caj yang bakal dikenakan sebagaimana berikut:

a) RM1 untuk setiap bilik per malam antara hotel bertaraf 1 - 2 bintang b) RM3 untuk setiap bilik per malam antara hotel bertaraf 3 - 4 bintang c) RM5 untuk setiap bilik per malam bagi hotel bertaraf 5 bintang d) RM7 untuk setiap bilik per malam bagi hotel bertaraf 6 - 7 bintang.

Di manakah anda boleh membayar caj penginapan tersebut? Apabila anda check in hotel nanti, anda perlu bayar caj penginapan di kaunter hotel mengikut jumlah bilik dan bilangan malam anda menginap.

Bagi admin, ianya sesuatu yang munasabah, kerana bagi memperbaiki dan menggalakkan sektor pelancongan negeri tersebut, caj seumpamanya adalah perlu.

Pulau Langkawi merupakan salah satu daripada tarikan pelancong yang menyebabkan para pelancong luar memilih ianya sebagai salah satu destinasi wajib dikunjungi apabila sampai ke negara kita. Maka tidak hairanlah, caj seumpama ini diperlukan untuk membantu memakmurkan lagi sektor pelancongan dalam negara, selain memelihara Pulau Langkawi sebagai salah satu daripada status Lokasi Warisan Dunia yang diiktiraf oleh UNESCO.

Jadi, kepada anda yang bakal merancang untuk mengunjungi Pulau Langkawi, perlu masukkan sekali ye kos tersebut di dalam jadual perjalanan anda, agar bajet anda tidak lari je nanti.

Ok. Selamat merancang bercuti.

P/S: Untuk mendapatkan pakej-pakej di Pulau Langkawi, boleh KLIK DI SINI ye.


132 views0 comments
bottom of page